Domowe ciasta potrafią zachwycić każdego miłośnika słodyczy. Nawet tak pozornie zwyczajne ciasto drożdżowe potrafi być majstersztykiem. Wystarczy tylko znać idealny przepis i mieć serce do pieczenia.
Prawdziwym jednak dziełem sztuki cukierniczej są ciasta z kremami. Tu nie wystarczy raz wykazać się talentem. Pyszne są o wiele bardziej wymagające. Po pierwsze trzeba perfekcyjnie przygotować część suchą. Po drugie, trzeba zadbać o krem. Po trzecie – zachowując równowagę między częścią suchą i kremem, połączyć je, by tworzyły cudowną, spójną całość.
A gdzie można znaleźć najlepsze przepisy na takie ciasta? Bez wątpienia na portalach kulinarnych. A tych w sieci nie brakuje. Wiele jest dzisiaj stron, które udostępniają sprawdzone przepisy na desery. A te z kremem wydają się bić wszelkie rekordy popularności. Dotyczy to szczególnie ciast z kremami typu rafaello, tiramisu oraz patissiere. Warto bowiem dodać, że kremy te doskonale sprawdzają się w kombinacjach z różnymi ciastami, począwszy od biszkoptowych, a na kruchych skończywszy. Jeśli chodzi o krem rafaello, ten powstaje na bazie śmietany kremówki, białej czekolady, wiórek kokosowych oraz bitej śmietany, typu śnieżka.
Początkowo czekoladę rozpuszcza się w śmietanie. Gdy całość wystygnie, dodaje się do niej sproszkowaną śmietanę i ubija na sztywną masę. Na koniec dodaje się wiórki i gotowe. Krem tiramisu to z kolei połączenie utartych na puch z cukrem żółtek i serka mascarpone. Dopełnieniem kremu są ubite na sztywną pianę białka. Krem patissiere to z kolei masa budyniowa ugotowana z żółtek, mleka oraz mąki pszennej i ziemniaczanej.
Najlepsze ciasta z kremem zawsze wymagają poświęcenia. Ich smak wynagradza jednak każdy wysiłek. A jeśli można podzielić się nimi z kimś bliskim, warto się go podjąć i to nie tylko od święta.